Totul are o cauza. Lucrurile sunt determinate de un sir de evenimente si felul in care sunt este perfect explicabil in orice punct...
Cand eram copil se intampla sa visez ca puteam sa ma vad “om mare”. Era ca intr-un film, puteam sa urmaresc o secventa scurta, in care incercam sa ma vad cat mai clar, lacoma de cat mai multe detalii. As fi vrut atat de mult sa aflu cum voi fi, cum voi arata, ce voi simti, ce voi reusi sa fac din tot ce visam.
Ma privesc in ochi ca si cum m-as fi trezit acum din visele acelea si imi satisfac in sfarsit setea de a ma vedea pe deplin. Setea de a fi eu in momentul asta si setea de a intelege pe deplin ce inseamna tot ceea ce sunt... Setea de a cuprinde cu privirea toata lumea mea si de a intelege tot ce inseamna.
Insa azi caut sa inteleg si ce m-a facut ceea ce sunt. Sau...cine!
-
Imi amintesc cand invatam sa merg... si de-atunci, nimic nu m-a mai putut opri, pentru ca ma plimbam cu bunicul meu cat era ziua de lunga iar el imi arata lumea si imi povestea despre fiecare frunza si legenda fiecarui lucru... Nimic nu exista in mod banal si nu merita sa treci indiferent pe lana el, motiv pentru care am inteles ca fiecare lucru are o poveste.
Bunicul meu mi-a aratat cum animalele inteleg mai mult decat ar crede oamenii si sunt capabile de mult mai mult decat ar fi capabili unii dintre ei... M-a invatat sa le iubesc si sa primesc fericirea pe care ele stiu sa o ofere.
Inainte sa adorm, bunicul imi spunea in fiecare seara o poveste, imi citea un basm sau imi povestea o intamplare de cand era el copil. Adormeam ascultandu-l si vocea lui era cel mai linistitor lucru... Am invatat ce inseamna linistea...
Nu exista ceva ce bunicul sa-mi refuze. Sacrifica orice si incerca totul pentru bucuria mea. Zilnic imi facea cele mai ingenioase surprize de cand deschideam ochii dimineata si pana adormeam. Am invatat cum e ca bucuria mea sa fie cel mai important lucru.
Aveam parcul meu preferat si leaganul meu, iar bunicul ma ajuta sa ajung la el. Cand era racoare iar leaganul era rece, bunicul meu scotea din buzunar doua batiste si le punea pe barele de metal, ca mie sa nu-mi fie frig la manute. Am invatat cum e sa simt ca cineva vrea mereu sa-mi fie bine.
Si oriunde mergeam cu bunicul meu, toata lumea ma cunostea si ma iubea. Ma numeau “printesa” si imi spuneau cat sunt de frumoasa. Imi admirau ochii sau parul sau rochita sau felul in care recitam poezii si ...imi spuneu ca am privirea tatalui meu. Am invatat cum e sa fiu admirata.
Apoi bunicul a plecat....
Am crescut si totul s-a schimbat. Ma grabeam sa invat sa fiu eu!
Tata m-a dus la primul meu examen. La 11 ani, eram mica intr-o lume mare pe care, stand la panda, abia asteptam sa o atac... Era un moment de rascruce iar in dimineata aceea am invatat ce inseamna sa ma simt in siguranta...eram langa tata!
Am ajuns sa inteleg viata doar intelegandu-ma pe mine si am ajuns sa ma inteleg pe mine doar intelegandu-l pe el...
Tata m-a invatat ca greselile se platesc. Mi-a explicat, sobru, corect si neinduplecat de lacrimile mele, ca viata nu iarta, nu trece cu vederea , iar eu trebuie sa invat sa-mi asum in intregime faptele mele si urmarile lor. Dupa ani de revolta, am inteles...
De asemenea, mi-a explicat ca oamenii mizerabili isi vor da arama pe fata mai devreme sau mai tarziu si vor incerca sa ma muste tocmai cand ma zbat mai mult ca sa-i ajut. Si dupa si mai multi ani de revolta si refuz, acum vad ...si inteleg.
Privindu-l pe tata am observat ca oameni se pot imparti in doua categorii: cei care au acel ceva aparte in fiinta lor, acea stralucire de viata pe care le-o zaresti in privire, care ii ridica parca deasupra existentei si ...cei care n-o au. E sclipirea pe care o recunosteau ceilalti in ochii mei inca de cand eram mica... ca fiind aceeasi cu a lui.
(Criteriul stralucirii din privire il folosesc si azi, de fiecare data cand intalnesc pe cineva...)
Langa tatal meu am invatat sa gandesc si sa simt. Am inteles ca un om de onoare, un barbat demn nu va putea iubi decat o femeie cu adevarat valoroasa. O femeie pe care sa o respecte, sa o admire si sa o doreasca langa el, mai mult decat orice, cu toate simturile.
Tata mi-a aratat ca sentimentul asta poate fi pastrat si aparat in pofida a absolut orice.
M-a facut sa inteleg ca barbatul are in povestea lui, sansa, trenul lui spre fericire, pe care poate sa-l recunoasca sau nu, poate sa-l prinda sau nu. Iar in drumul sau spre gara si in tren... e acea femeie ... care trebuie sa stie cum si cat sa lupte pentru a transforma iubirea ei in acest expres spre fericire.
Tatal meu a vazut ca sunt cea care poate sa inteleaga toate acestea.. si n-ar fi putut astepta mai putin de la mine.
Era o seara de vara si cum stateam pe banca alba, in parcul cu felinare, cu capul in poala lui, puteam sa vad cerul, printre crengile copacilor. Era senin. El imi citea din romanul acela despre sobol si arici... si atunci am realizat ca as putea sa-i ascult vocea la nesfarsit, pentru ca imi dadea o liniste... pe care n-o mai simtisem de cand eram mica.
Iubitul meu m-a invatat ca perseverenta picaturii de apa distruge duritatea stancii si o prabuseste din inalt. Si m-a invatat asta nu doar foarte timpuriu, ci si la timp, pentru ca urma sa am nevoie de multa perseverenta...
In bratele lui am regasit acel “acasa” lasat in copilarie, acel dulce somn din haina bunicului, acea caldura dupa care tanjeste orice fost bebelus...
Ma gasesc surprinsa si magulita de fiecare data cand imi intinde zambind ultima bucatica de ciocolata, ultima felie de portocala... pentru ca ochii veseli, de copil, ii stralucesc in acel mod minunat si regasesc senzatia ca fericirea mea... e cel mai important lucru.
In momentul in care, pe munte, imi ia toate bagajele, desi el duce incarcatura cea mai grea iar eu raman singura care nu duce nimic, privirile zambitoare celor din jur imi amintesc de celor din parc, cand eu eram singura cu batistute pe leaganul rece, iar sentimentul e acelasi: cineva se gandeste mereu sa-mi fie bine...
Am invatat de la iubitul meu cat de importanta e puterea de a-ti recunoaste greselile si am admirat sinceritatea lui in a-si cere iertare. I-am simtit de atatea ori respectul pentru puterea si dedicatia cu care mi-am urmat drumul si m-am simtit, la randul meu, ca si fetita frumoasa care se plimba cu bunicul, admirata.
Insa mai presus de orice, iubitul meu mi-a aratat ca nu m-am inselat asupra deciziilor mele. Mi-a demonstrat ca, intr-adevar, si ingerii cad, insa ca atat decizia mea initiala de a-i considera ingeri cat si cea de a ramane in lupta pentru a le reda zborul au fost cele mai bune alegeri.
Ca alegerea trenului tau...